Τι μάθαμε και τι δεν μάθαμε από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός, κάνοντας μέσα σε τέσσερις μέρες, ένα διάγγελμα, μία συνέντευξη Τύπου και μία ομιλία σε υπουργικό συμβούλιο, ανέλαβε προσωπικά τη διαχείριση της κρίσης

Η ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας –και ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές ήταν ακόμα σε εξέλιξη– ότι ο Πρωθυπουργός θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου σηματοδοτούσε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «πάρει πάνω του» τη διαχείριση της κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2019 η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρκετές και σοβαρές κρίσεις, το εύρος και κυρίως η διάρκεια των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο προκάλεσαν την πρώτη έντονη αμφισβήτηση της διαχειριστικής ικανότητας του Μεγάρου Μαξίμου. Ήταν, δηλαδή, η πρώτη φορά τα τελευταία δυόμιση χρόνια που αμφισβητήθηκε στον πυρήνα του ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης το «πήρε πάνω του»

Ο Πρωθυπουργός, κάνοντας μέσα σε τέσσερις μέρες, ένα διάγγελμα, μία συνέντευξη Τύπου και μία ομιλία σε υπουργικό συμβούλιο, ανέλαβε προσωπικά τη διαχείριση της κρίσης, επενδύοντας σε αυτό που θεωρεί ότι είναι το δυνατό του χαρτί. Την προσωπική του αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που εναποθέτουν οι πολίτες στο πρόσωπό του. Ακριβώς σε αυτό το σημείο επικεντρώθηκε και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 25 ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των απαντήσεων έδειξε καλά προετοιμασμένος, οργανωμένος και με καλή γνώση για όσα κλήθηκε να απαντήσει. Μίλησε αρκετές φορές σε πρώτο ενικό πρόσωπο και επιχείρησε να ενισχύσει το αίσθημα υπεροχής του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», το οποίο αναδεικνύεται σε σήμα κατατεθέν της διακυβέρνησης του.
Ο ανασχηματισμός που έρχεται

Επανέλαβε, εκ νέου, ότι η προτεραιότητα όλου του σχεδιασμού ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υπεραμύνθηκε της επιλογής των άμεσων εκκενώσεων κατοικημένων περιοχών. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «σπέκουλα» ορισμένων στο ζήτημα των εκκενώσεων, επιλέγοντας, όμως, με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε μια συζήτηση που αναπτύχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε κάποια θεσμική κριτική, καθώς κανένα κόμμα δεν έθεσε το ζήτημα των εκκενώσεων.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, λέγοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Σε μία πρώτη αναγνώριση λάθους αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης, λέγοντας ότι «μας ξέφυγε και εκεί ξεκίνησε ένας φαύλος κύκλος», ενώ τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα κρίθηκαν από την ίδια τη ζωή» έδειξε ότι πιθανώς έχει εντοπίσει τους έχοντες την πολιτική ευθύνη, αφήνοντας σοβαρές ενδείξεις ότι πολύ σύντομα θα προβεί σε ανασχηματισμό. Με την προαναγγελία, μάλιστα, της πολιτικής αναβάθμισης του τεχνοκράτη κ. Τριαντόπουλου πιθανότατα έχουμε και μία πρώτη εικόνα του είδους του επερχόμενου ανασχηματισμού. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό το μοναδικό ερώτημα, πλέον, είναι ο χρόνος υλοποίησής του. Λογικά αυτός θα γίνει πριν την ΔΕΘ αλλά και πριν τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Άρα…σύντομα. Πολύ σύντομα.

Χωρίς το μεγάλο λάθος αλλά με εκνευρισμό σε συγκεκριμένη ερώτηση

Αναφορικά με την κλιματική κρίση, αν και ο Πρωθυπουργός έδωσε μεγάλο βάρος στις απαντήσεις του σε αυτό το ζήτημα, δεν ήταν σαφές ποιο είναι το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο που επεξεργάζεται, προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Έδειξε, πάντως, να έχει συγκεκριμένη άποψη για την Έκθεση Γκολντάμερ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι την έβαλε στο συρτάρι, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση για μία ανεξάρτητη αρχή δασοπροστασίας, ενώ ανησυχητικό ερώτημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα εμπλακεί στις αναδασώσεις, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν κατακλείδι, θα έλεγε κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει το μεγάλο λάθος, δεν έβγαλε πολλές ειδήσεις, έδειξε έτοιμος όμως να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ήταν ψύχραιμος και αποφασιστικός με εξαίρεση μία από τις τελευταίες ερωτήσεις, στην οποία κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η παρούσα κυβέρνηση «επιβράβευσε» δύο υπηρεσιακούς παράγοντες στους οποίους χρεώθηκαν σημαντικά λάθη και στην τραγική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι. Εκεί έδειξε ενοχλημένος και εκνευρισμένος.

Σχετικά